Σε μια εποχή όπως αυτή, της μεγάλης αλλαγής και αβεβαιότητας, έχουμε περισσότερο χρόνο και λόγο να σκεφτούμε: οπότε πρέπει να φροντίζουμε τις σκέψεις μας.
Αν σκεφτόμαστε πάντα το χειρότερο, δεν είναι μόνο θέμα χαρακτήρα, αλλά μορφή εξελικτικής προσαρμογής που μας επιτρέπει να αποφύγουμε τους κινδύνους και να αντιδράσουμε γρήγορα σε περίπτωση κρίσης. Είμαστε «προγραμματισμένοι» για να μάθουμε περισσότερα από τις αρνητικές παρά τις θετικές εμπειρίες. Μια μικρή βοήθεια μπορεί να προέλθει από την παρατήρηση μιας αρνητικής σκέψης, χωρίς να την τροφοδοτήσουμε (όσο περισσότερο εστιάζω σε αυτήν, τόσο περισσότερο την πυροδοτώ).
Τι να κάνετε με τις αρνητικές σκέψεις σας;
Εξετάστε διαφορετικά αποτελέσματα της ίδιας κατάστασης. Για παράδειγμα: εάν σκέφτομαι πώς θα εξελιχθεί μια κατάσταση στο μέλλον, γράφω την αρνητική σκέψη και στη συνέχεια γράφω το αντίθετό της.
Προσπαθήστε να σταματήσετε να σκέπτεστε τις υποχρεώσεις και δημιουργήστε τον δικό σας κατάλογο αξιών και προτεραιοτήτων.
Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, το σημαντικό είναι να ξεπεράσετε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να δείτε τη μικρή πρόοδο που κάνετε όταν ορίσετε το μικρό σας προσωπικό στόχο.
Ορίστε στον εαυτό σας εφικτούς στόχους. Δεν χρειάζεται να γράφετε “θέλω να είμαι ευτυχισμένος”: καταρρίψτε την έννοια της ευτυχίας σε μικρούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν σταδιακά.
Και πώς βελτιώνετε την αυτοεκτίμησή σας ταυτόχρονα;
Όσον αφορά την αυτοεκτίμηση, πριν από την προσπάθεια να τη βελτιώσουμε, είναι σημαντικό να καταλάβουμε για τι μιλάμε. Τι είναι αυτοεκτίμηση; Και πάνω απ ‘όλα, από τι είναι δομημένη; Η αυτορρύθμιση, η αυτοπραγμάτωση, η αυτο-αποτελεσματικότητα και η αυτοπεποίθηση αλληλοσυνδέονται με την αυτοεκτίμηση. Όποιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να εξακολουθεί να έχει ένα από τα παραπάνω στοιχεία, οπότε είναι σημαντικό να καταλάβουμε ποιο “λείπει”. Συνήθως εκείνοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ του αντιληπτού εαυτού(πως είναι) και του ιδανικού εαυτού (όπως θα ήθελαν να είναι). Ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να εμβαθύνετε την αυτοεκτίμησή σας είναι να αναρωτηθείτε για κάθε στοιχείο.
Αυτορρύθμιση: μπορώ να ρυθμίσω τις σκέψεις και τα συναισθήματα ως απάντηση σε εσωτερικά ή περιβαλλοντικά ερεθίσματα;
Αυτοπροσδιορισμός: μπορώ να αναγνωρίσω τις δυνατότητές μου;
Αυτο-αποτελεσματικότητα: μπορώ να τα καταφέρω σε συγκεκριμένες δραστηριότητες ή, καταστάσεις της καθημερινότητας;
Αυτοπιστοποίηση: μπορώ να εκτιμήσω τι είμαι, τι έχω; Εκτιμώ το ποιος και τι με περιβάλλει;
Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μου: σκέφτομαι τον εαυτό μου και τις δεξιότητές μου, γνωρίζω ότι μπορώ να αντιμετωπίσω μια συγκεκριμένη κατάσταση;
3 βήματα για να αντικαταστήσετε τις αρνητικές σας σκέψεις με θετικές σκέψεις
Αφού αναλύσατε σε βάθος την αυτοεκτίμησή σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να εντοπίσετε τις αρνητικές σκέψεις: δεν είναι ένα απλό πράγμα, είναι συχνά αυτοματοποιημένες. Απαιτεί επομένως μια μικρή προσπάθεια!
Αφού εντοπίσετε τις αρνητικές σκέψεις, προσπαθήστε να γράψετε όλες τις δυσλειτουργικές σκέψεις σε ένα χαρτί και να να τις αντικαταστήσετε με θετικές.
Θα ήταν σημαντικό να αντικαταστήσουμε σταδιακά τις δυσλειτουργικές σκέψεις μεθετικές, ίσως μέσα σε ένα ψυχολογικό ταξίδι και με την υποστήριξη ενός επαγγελματία.